Az ego uralma
2022. április 22. írta: OmynoAkadémia

Az ego uralma

Sokan elindultak önmaguk felé. Sokan úton vannak. És sokan megrekedtek. Az ego hálójából nem is olyan könnyű kikeveredni.

Megfigyeltem, másoknál milyen egyértelműen észreveszem, hogy ha valamilyen egos játszmában pörög, vagy tesz valamit, amit a nagy egonak tulajdonítok. Apróságok, amik árulkodnak egy ember jelleméről, például a közlekedésben. A gyalogos, aki épphogy oldalra fordítja fejét a zebrán és orrát égbe emelve természetesnek veszi, hogy mindenki satufékkel megáll előtte. Megköszönni ritkán szokták a gesztust. Az autós, aki akár be is engedhetné maga elé a másik sávból áttérőt, de beletapos a gázba, hogy nehogy már... Az eladó, aki megereszthetne egy mosolyt, de inkább morogva válaszol a feltett kérdésre, lehetőleg éreztetve a kérdezővel mennyire ostoba, hogy ezt sem tudja...

stressz_auto.jpg

Persze ezekre mondhatjuk, hogy „csak rossz napja van”. De éppen itt a kulcs: hogy az ilyen „rossz” napokon vajon mi irányítja a tetteimet?

Az online térben pedig tobzódhatunk az ego dömpingben. Kifejező például az, hogy sokan mennyire szükségét érzik kommentálni valamilyen posztot, legtöbbször teljesen semmitmondó, vagy éppen abszolút negatív kritikai hangvétellel. A minap elgondolkodtatott, hogy az önismereti kártyát ajánló online hirdetés alá néhányan odaírták: „Én ismerem magam kártya nélkül is”, vagy hogy „mindent tudok magamról”. Irigylésre méltó az olyan ember, aki tökéletesen kiismerte magát és nem talál már több felfedezni valót önmagában. Vagy mégsem? Én azon méláztam, hogy akkor miért van még itt a földi létben?

Az önismeret a legfontosabb lépés ahhoz, hogy tisztábban lássuk ezt az egész egos mizériát. Amikor felismerem, hogy most nem beszélgetek a másikkal, hanem harcolok. Amikor meglátom, hogy most jobban érdekel, hogy kinek van igaza annál, hogy szeretem a másikat. Amikor nem félek a tévedéseimtől, a hibázásom lehetőségétől, amikor észreveszem, hogy a másik nem bántani akar, hanem segíteni, de én megsértve érzem magam az őszinteségétől.

vita_par.jpg

A túlzott vagy helytelenül kezelt ego fenntartja bennünk a boldogtalanság, elégedetlenség érzését. Ha le akarom nyomni az egot, valami leküzdeni való ellenségnek látom, akkor ugyanúgy energiát adok a jelenségnek és egyfajta hamis szerénységbe taszítom magam. Amolyan spirituális egot növesztek, ami még mindig az ego.

Az nagyon fontos, hogy rendben legyünk önmagunkkal, ettől nem vagyunk önteltek, egoisták, önzők vagy nagyképűek. Ugyanakkor a nagyképűség és túlzott önbizalom sem jele annak, hogy valaki rendben van önmagával. Ehhez ugyanis tisztánlátás kell és kőkemény önhazugság- és illúzió-mentesség.

Valóban érzékeny és törékeny terület az önismeret, mert mindenki szereti jobbnak látni és feltüntetni önmagát, elfedve az árnyékos oldalát. És ebbe beletartozik az is, amikor valaki lehúzza magát, látszólag önbizalom hiányos, mert a mögött is meghúzódhat például egy szánalmat kicsikaró játszma, amivel figyelmet és energiát nyer a másikból.

selfie_ego.jpg

Bizony törékeny az ego, ezért vigyázunk rá olyan nagyon, bástyázzuk körbe szilárd elvekkel és véleményekkel, legbelső MAGunkat pedig az ágy alá söpörjük. Az ego törékenysége azonban hamis érzet, ha tudjuk mire való és mire nem, ha merjük meglátni legbelsőbb énünket, a valós, csupasz önmagunkat, akkor ráérzünk az ego szerepére és kezelhetőségére is. Erre való a valódi önismeret, ami egy véget nem érő út gödrökkel és csodákkal kikövezve.

És hogy én miért írok erről? Például mert amikor jól kipuffogtam magam mások egos működése miatt, az engem ért hatalmas sérelmek általi sebeimet nyalogatva, akkor szépen kihúzom a fejem a hátsómból és belenézek a belső tükrömbe. Felteszem a kérdést: miért bosszant ez vagy az, melyik részem sérült, és tulajdonképpen mi is a bajom? A legjobb, ha tudok egyet röhögni magamon, utána sokkal könnyebb valóban szembenézni a bennem lévő megoldandókkal. Szeretettel.

mosoly.jpg

Ahogy Osho mondta: „A szeretethez nagy bátorságra van szükség, mert az ego feláldozásával jár. A szeretetben az egonak el kell tűnnie.

Szücs Ildikó írása
(Képek forrása: Freepik)

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket, böngéssz és kattints. Az Omyno Akadémia kurzusain pedig segítséget kapsz az önismereti úton. Mindig időben vagy a változtatáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr4917813723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása