Miért fontos a meditáció - különösen most?
2020. május 04. írta: OmynoAkadémia

Miért fontos a meditáció - különösen most?

A meditáció áldásos hatásait már sokan sokféleképpen megfogalmazták, a blog elindulásakor én is írtam róla. De soha nem elég kihangsúlyozni mennyire előnyös, elsősorban a stressz kezelésében, ha valaki az élete részévé teszi a rendszeres meditálást, bármilyen formában.

Mit jelent az, hogy bármilyen formában? A meditáció egy módosult tudatállapot. Itt agytekerés következtében megjegyezném, hogy gyakorlatilag minden tudatállapot módosult, hiszen a "normális" tudatállapotra nincsen egységes definíció - nem, nem határozhatjuk meg a normális fogalmát arra, ha béta hullámon mozog az agyad :). De ez egy másik történet, agymenés vége, pont.
Szóval maradjunk annyiban, hogy amikor meditálunk, a tudatunk egyéni módon rezeg. De ezt nem csak akkor lehet elérni, amikor lótuszülésben ülök egy hegy tetején távol a világ a zajától, bár kétségtelen, hogy például számomra ez lenne a legideálisabb módja, különösen most.

meditaciokicsi.jpg

"Meditálhatsz" akkor is, amikor vasalsz, alkotsz, autót vezetsz, belefeledkezel a zenehallgatásba, szeretkezel, kocogsz, sétálsz az erdőben, vagy csak bambulsz kifelé a fejedből. Mert egyfajta módosult tudatállapotban vagy ekkor is, legfeljebb nem tudatosan. Ugyanakkor ha komolyan szánsz időt magadra és a meditálásra, akkor annak  mindenképpen a nyugodt környezetben, zavaró tényezők nélküli relaxáció a legjobb módjai. És ennek fantasztikus hatásai lehetnek a fizikai és lelki állapotodra, már egyetlen alkalom után is, hát még ha rendszeresen végzed.

blue-2705642_1280.jpg

Személyes megjegyzés, hogy számomra eddig is, de a jelenlegi helyzetben kifejezetten ez az egyetlen olyan tevékenység, ami valóban megtart a középpontomban, és hisztéria nélkül, békés nyugalommal fogadom el a világ folyását, az emberek ostobaságait, a hétköznapok régi és új küzdelmeit, a gyerekem zizegését és önmagam hangulathullámait. Mert nyilván nem leszek zen mester attól, hogy meditálok (bár nem lehetetlen küldetés), de hogy rendkívüli módon megkönnyíti az életemet, az biztos.

A közösségi oldalakon fellelhető számos letölthető, vagy ingyen végezhető meditáció, hiszen sokan érzik, hogy most a stressz csökkentése, a belső harmónia megteremtése kulcsfontosságú ahhoz, hogy épelméjű emberekként lépjünk majd újra a külvilágba, ha véget ér a veszélyhelyzet.

hammock-1031363_1280.jpg

A bezártság, az anyagi bizonytalanság, az aggódás és a váratlan helyzetek extra stressz forrásai most a napjainknak, és ezek kezelése az elsődleges dolgunk. Mert azzal nem fog változni semmi, ha kattogok a híreken, sápítozok a szomszédnak és a barátoknak, drámakirálynőt játszom a családomban és rendkívül módon sajnálom magamat. Helyesbítek: ezzel is változni fog valami, mégpedig a hangulatom és ezáltal az egész földi lényem, csak éppen nem az emelkedés, hanem a zuhanás felé.

A belső nyugalom megteremtésének és megerősítésének van itt az ideje, mert ha egyensúlyban vagyok, akkor tudok pozitív dolgokat teremteni, ezáltal megélni a jelent, és nem túlélni meg átvészelni... Most nagyon sok segítséget kapunk online is, illetve a letölthető meditációk formájában. Valóban van számos ingyenes meditáció, az Omyno Akadémia is tart online, és számos más forrás van. Az is fontos, hogy jót válasszunk, és az se baj, ha kiadunk érte valamennyi összeget, hogy aztán bármikor elérhető legyen számunkra, amikor csak szükségünk van rá.

woman-4671968_1280.jpg

Most a meditálunk.hu oldalon azokhoz a meditációkhoz, amelyek a kialakult helyzetben kifejezetten hatékonyak, sokkal olcsóbban juthatunk hozzá. Vannak ingyenesen kipróbálható meditációk is, hogy megízleld a vezetett meditáció jótékony hatását. 
A meditáció, ha akarod misztikus valami, ha akarod egy technika, amivel a lehető legkönnyebben fel tudod venni a kapcsolatot belső önmagaddal és sokkal jobban tudod magad irányítani, mint akaraterővel. Ha valóban el akarod érni a célod, akkor meditálsz.

Szücs Ildikó írása

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr5815599852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása