A csend hatalma
2021. július 05. írta: OmynoAkadémia

A csend hatalma

A csend nem csak akkor fontos, amikor elhallgatunk és befelé figyelünk, noha vitathatatlan, hogy a fontos dolgok a csendben születnek meg bennünk. Az a csend is rendkívül sokat ér, amelyben a saját véleményemet, gondolatomat félretéve meghallgatom a másikat igazi odafigyeléssel, illetve tudatosan teszem meg magamért, hogy nem vagyok elérhető. Erről is írtunk már néhány gondolatot.

blonde-curly-haired-smiling-ladies-sitting-car.jpg

Egy újabb szempontból nézve a csendnek akkor is hatalmas szerepe van, amikor beszélünk valakivel, előadást, beszédet mondunk közönség előtt. Korábbi bejegyzéseben írtam a hang hatalmáról, hogy beszéd közben érdemes odafigyelni a hanghordozásra, hangszínre, hangsúlyra ha azt szeretnénk, hogy jobban odafigyeljenek a mondanivalónkra. A beszéd közbeni szüneteknek ugyanilyen fontos szerepe és hatása van.

A tudatos és meggyőző kommunikáció nagyban szól arról, mit lehet a nyelvhasználattal elérni, számos szituációban mégis a csend lehet a legerőteljesebb meggyőző eszköz. Érdemes kipróbálni olyan szituációkban, amikor szeretnél elintézni valamit. Például egy ügyintézővel szemben, vagy félreértésnél - nem találják a foglalásod egy hotelban, étteremben, nem akarnak felengedni a vonatra - figyeld meg mi történik, ha nem vitatkozol, nem győzködsz, nem szólalsz meg.

female-business-executive-giving-speech.jpg

A csend az erő és a hatalom pozíciójába emel téged. Ha csendben maradsz és magabiztosan, de nem fenyegetően fenntartod a szemkontaktust, azzal azt fejezed ki, hogy ura vagy a reakcióidnak, ura vagy az érzelmeidnek és ura vagy a helyzetnek. Mark Twain azt mondta: „Sokkal jobb hagyni másoknak, hogy bolondnak tartsanak, mint megszólalni, és eloszlatni minden kétséget.”
És valóban, számos esetben a túl sok beszéd sokkal ártalmasabb tud lenni, mint az, ha keveset mondunk. 

Különösen igaz ez olyan szituációkban, amikor olyan emberekkel találkozunkk, akik bizonyos szakterületről sokkal többet tudnak, mint mi. Ez lehet olyan terület, amiben fejlődni szeretnénk, olyan ismeretekhez juthatunk, amit hasznosíthatunk a munkánk során. Az ilyen helyzetekben ahelyett, hogy sok beszéddel bizonygatnánk, mennyire kompatibilisek vagyunk a témában, netán mekkora jogosultságunk van ott ülni ezek között az emberek között, sokkal hatásosabb méltóságteljesen hallgatni, figyelni, odaillő kérdéseket feltenni, és hozzászólni a dologhoz, ha eszünkbe jut valami, de a cél inkább kevesebbet beszélni, mint túl sokat.

woman-sitting-public-smiling.jpg

Persze a csendnek is vannak árnyalatai, és olykor csalóka lehet. Mert ha olyankor vagy csendben, amikor valakinek a hitét akarod megváltoztatni, vagy a tetteit egy bizonyos irányba terelni, netán egy üzletet akarsz nyélbe ütni, akkor gyakran a legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem beszélsz. Mert ahhoz, hogy megértesd magad a másikkal, hogy érzelmeket befolyásolj, természetesen kell, hogy bizonyos dolgokat kimondj.

Azonban bizonyos helyzetekben tartsd a szád. Ez a viselkedés hatalmas erővel bír. Ugyanis az a magatartás, ami során azt közvetíted, hogy a csend egy tárgyaló eszköz, nem pedig valaminek a hiánya, nagyon erőteljes hatást kelt. Ha valaha nyilvánosan kell beszédet mondanod, mindenképpen próbáld ki. Sok szónok látványosan gesztikulál, sétál a színpadon, felemeli a hangját, ami bizonyos helyzetekben nagyon hatásos tud lenni.

2597271.jpg

Azonban a leghatásosabb mód arra, hogy azonnal megnyerd a közönség figyelmét, ha lassan és nyugodtan sétálsz fel a színpadra, körbenézel a közönségen és csendben maradsz.

Figyeld meg, hogy valaki mindig meg akarja tölteni a csendet. Ez egy bizonyított jelenség,mert a legtöbben nem tudnak mit kezdeni a csenddel. Furcsa, kényelmetlen, és azt sugallja, hogy nincs mit mondani egymásnak. Ugyanakkor, ha belegondolsz a szeretteiddel való kapcsolataidba, a férjeddel, feleségeddel, családtagjaiddal töltött időre, észreveszed, hogy a csend része a kapcsolatotoknak. Csendben tudtok maradni egymás mellett anélkül, hogy az kényelmetlen vagy barátságtalan dolog lenne.

happy-beautiful-adult-couple-sitting-side-yacht-watching-seaside-hugging-while-vacation-tan-might-fade-such-memories-you-share-with-one-you-love-last-forever.jpg

Létezik hangsúlyos csend, félénk csend és néma csend. Ha hatást akarsz elérni, a hangsúlyos csendre kell koncentrálnod, hogy izgatott várakozást kelts, titokzatos legyél, kíváncsivá tegyél másokat

A tudatos csend használata nagyszerű eszköz, amit ha jól használsz, csodákat érhetsz el vele úgy, hogy sokat adsz a másiknak és felemeled beszélgetés, beszéd közben, ami után jó érzéssel és új, pozitív gondolatokkal fog távozni.

Szücs Ildikó írása

Ha tetszett amit olvastál, nézz körül a többi cikk között, és iratkozz fel a jobb oldalon hírlevelünkre, hogy ne maradj le az Omyno Akadémia legújabb kurzusairól, amelyek közelebb vihetnek önmagadhoz. Mindig időben vagy a változtatáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr8116603892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása