Bevezetés a hipnotikus gondolkodásba
2019. szeptember 16. írta: OmynoAkadémia

Bevezetés a hipnotikus gondolkodásba

Mielőtt bármibe belekezdünk, álljunk meg egy pillanatra és vizsgáljuk meg saját elképzeléseinket és a világ előítéleteit a hipnózisról.

A hipnózis nagyon megosztó fogalom, különösen mert a legtöbb ember soha nem találkozott azzal a jelenséggel, amit egy hipnoterapeuta vagy hipnotizőr hipnózisnak nevez. (További csavar, hogy valójában mindenki találkozott, de nem tudta, hogy ez az, amit hipnózisnak nevezünk.)

Mivel a hipnózis pontos definíciója mind a mai napig várat magára, és a hipnózis hatalmas témakörébe sok minden belefér ezért, a mindenki számára megnyugtató meghatározás elég reménytelennek tűnik. Tovább növeli a zavart, hogy sokan a színpadi hipnózist gondolják hipnózisnak, és semmi mást. Vagy még rosszabb eset, amikor a filmekből vett enyhén vagy teljesen torzított instant indukciós technikákat feltétel nélkül elhiszik, és azonosítják a hipnózissal.

hypnosis-4041582_1280.jpg

 

Wikipédia definíció:

 A hipnózis fogalmára nem adható egyértelmű definíció, ugyanis a hipnózist kutató – vagy éppenséggel praxisukban alkalmazó – szakemberek körében (legalább) két ellentétes nézőpont uralkodik a jelenség lényegét illetően.

Az egyik értelmezés szerint a hipnózis egy sajátos állapot, nevezetesen egy a módosult tudatállapotok közül. A másik megközelítés ezzel szemben a két résztvevő – a hipnotizőr és a hipnotizált – kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, és nem fogadja el azt a hipotézist, hogy a hipnózis önálló állapot volna. A szabatos szóhasználatot tovább nehezíti az a tény, hogy – az „állapot versus kapcsolat” elméleti dilemmán túlmenően – gyakran alkalmazzák a „hipnózis” szót a hipnózis gyakorlati felhasználásra, a hipnoterápiára is.

Nekem is van definícióm: 

A hipnózis sikeres befolyásolási kísérlet egy erre optimalizált állapotban.

Hogy még jobban megértsük mennyire tág jelenség a hipnózis, vessünk egy pillantást egy hipnotizőr szemével néhány hétköznapi tárgyra. Ezekről a tárgyakról bár tudjuk, valahogy mégsem fogjuk fel, hogy elképesztő hipnotikus erejük van.

1. Magas sarkú cipő.

51b14520b4892ced7abdf98de695f4bd.png

Az Université de Bretagne-Sud felmérése során megállapították, hogy ha egy magas sarkúban sétáló nő elejti a kesztyűjét az utcán, a férfiak 50 százalékkal valószínűbben segítenek felszedni, mint a lapos sarkúban közlekedő nők esetében. Kiderült az is, hogy kétszer több férfi áll meg és válaszol kérdőívekre, ha azt magas sarkút viselő nő kéri tőlük, illetve egy bárban fele annyi időbe kerül, míg egy férfi meghívja őket egy italra.

 

 2. Könyv

blond-1866951_1920.jpgSzeretnél szebb lenni? Olvass! Sőt, még olvasnod sem kell. Elég ha van nálad egy könyv, máris sokkal vonzóbban fognak tartani.

Az Elittárs 605 fős felmérésének eredményei alapján egyértelmű, hogy a nők háromnegyede és a férfiak 62 százaléka szerint attraktívabbak azok, akik olvasnak.

 

 

 

Értsd meg a hipnotikus nyelvhasználatot

Bizonyos szavaknak elképesztően nagy befolyásoló ereje van. Ha ezeket a szavakat tudatosan használjuk, biztosak lehetünk benne, hogy beszélgetőpartnereink, sokkal nagyobb - szinte 100%-os valószínűséggel – fogják azt az irányt követni, amit mi szeretnénk, hogy kövessenek.

ed0b3a048b028d1c3dbb156b542853f3.png

 Egy nagyon izgalmas kísérletet végzett el –többek között – a Harvard University a mert szó használatával kapcsolatban.

Kísérleti helyzet: Egy fénymásolónál valaki vár, előtte valaki más éppen fénymásol. Ekkor a valaki – a kísérleti személy – oda megy a várakozóhoz és arra kéri, hogy engedje maga elé. A kérésre több nyelvi formulát is használnak:

fenymasolo.jpg

  1. “Használhatom a fénymásolót? Csak öt oldalam van.”
    A személyek 60%-a beleegyezett a kérésbe.
  2. “Használhatom a fénymásolót, MERT másolatot kell készítenem?”
    A személyek 93%-a beleegyezett a kérésbe.
  3. “Használhatom a fénymásolót, MERT sietek?”
    A személyek 94%-a beleegyezett a kérésbe.


A vizsgálat döbbenetes eredményre vezetett és egyértelműen bizonyította, hogy a mert szó megfelelő nyelvi helyzetben és jól használva nagyon erős meggyőző hatással bír. 

Ha ez a rövid bevezetés meghozta a kedvedet ahhoz, hogy még többet tanulj a hipnózisról, és Te legyél életed kormányosa, akkor jelentkezz az Omyno Akadémia most induló hipnózis képzésére! Kattints a linkre, vedd kezedbe életed irányítását, és tanuld meg hogyan segíthetsz önmagadon és másokon.

TÖBBET A HIPNÓZIS KÉPZÉSRŐL:

https://hipnozisakademia.hu/hipnoziskepzes

2019 Szeptember 28-29, Október 12-13, Október 26-27

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr6215095114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása