A teremtő és a romboló szó
2019. november 05. írta: OmynoAkadémia

A teremtő és a romboló szó

A szó teremtő erejéről ősidők óta rengeteg gondolat, elmélet és könyv született, én például egy egész szakdolgozatot írtam belőle. :) Ez is olyan dolog, amit mindenki „tud”, mégis kevesen élnek vele tudatosan. Mert nem csupán a másoknak kimondott szó teremt, vagy rombol, hanem – és elsősorban – az önmagunknak mondott szavak is. Cenzúrázatlanul.

Léteznek a világban olyan elvek, amelyek az idő múlásától függetlenül működnek. Minden nép hagyományában megtalálható a szavak általi teremtés gyakorlata. Imádságok, varázsigék, áldás, átok, mantra, ráolvasás, eskü, szent szavak – ezek teremtik meg körülöttünk a harmóniát, vagy a káoszt.

communicate.jpg

Még meg sem születünk, már az anyaméhben hallunk mindent, ami az édesanyánk környezetében elhangzik, és el is raktározzuk. Apró kis magokként ültetjük el őket a tudatalattinkban, majd szépen pakoljuk rá a többi hatás magjait is, némelyiket jól betemetjük, és el is felejtjük. Aztán az, hogy mi kel ki ezekből a magokból, csak hosszú évek múlva derül ki.

Azok a mondatok, amiket gyerekkorunkban gyakran hallunk, nagyon mélyen bevésődnek – ezt a pszichológia tudománya jó néhány évtizede kimutatta. Nagyon nem mindegy, hogy mit hallok többször: a nem-et, vagy az igen-t. Azt hogy mit csináltál már megint? Vagy azt, hogy nagyon szépet csináltál. Azt, hogy megőrülök tőled, vagy azt, hogy szeretlek. Ugyanígy a szülők maguknak mormolt szavai is ott keringenek bennünk: béna vagyok; mindenki hülye; kövér vagyok; rossz a memóriám; ez nem fog menni; képtelen vagyok rá; nincs elég pénzünk; miért szívat az élet; és a többi. És ezek csak az alapenergiák, amik körülvesznek és elkísérnek minket egész életünkben, ha hagyjuk.

panorama.jpg

Az emberiség születésével nagyjából egy időben született meg az ima, ami a legősibb szavakkal teremtő „eszköz”. Egy ima nem csak a vallásosság keretein belül használt fohászt jelenti, ezer elnevezéssel lehet illetni, mindenkire rábízom melyiket választja. A lényege azonban a szavak erejébe vetett hit, hogy amit kimondok, az valóra válik. De miért működik a rombolás azonnal, a teremtés pedig néha egyáltalán nem?

A titok a részletekben rejlik, ahogy a villásfarkú patás is. Egyrészt nem mindegy hogyan rakom össze a szavaimat. Kérhetek én akármit, ha folyamatosan a jövőbe helyezem a vágyaimat, akkor azok ott is maradnak: a jövőben. Ami nem tudom hol van és mikor, de itt és most biztos nem. A szeretnék ezt vagy azt kifejezéssel feltételes módot alkotok meg, ami megint csak nem szilárd megfogalmazás, hanem valami függő lufi, amivel az univerzum pont nem tud mit kezdeni.

boy-1262989_1280.jpg

Az ismétlésben rejlő erő verhetetlen. Nem ostobaság és felesleges dolog pozitív mondatokkal kitapétázni a lakást, a monitort, a tükröt, a hűtőt – olyan helyeket, amiket minden nap látunk; mert így a tévéreklámok helyett ezek épülnek be a tudatalattinkba. Nem időpocsékolás naponta leülni, vizualizálni és elmantrázni a vágyainkat, de nem árt, ha tudjuk hogyan lehet eredményesen csinálni.

A teremtés három formája: a szó, a kép és az érzés. Ha terápiában akarjuk kigyomlálni a gazt, akkor mindhárommal dolgoznunk kell, mert a szavakhoz mindig társítunk képet, a képhez pedig egy érzést. Az érzés lesz a legmeghatározóbb akkor is, ha frusztrációt növesztek magamban, és akkor is, ha sikert.
A szó az első lépés, és mint a kommunikáció alkotó atomja, nagyon fontos. A szó: energia. Feltölthet és felemelhet, de össze is törhet és padlóra küldhet. A legrettenetesebb fegyver, és a legnagyobb hatalommal bíró adomány. Kezdetnek az is elég, ha azokra a szavakra gondolok, amire egy ismert problémamegoldó módszer is épült.
Sajnálom. Köszönöm. Bocsáss meg. Szeretlek.

És mindennap kimondom legalább egyszer ezeket a varázsszavakat – önmagamnak.

fingers-3989084_1280.jpg

 Szücs Ildikó írása

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy kedvelést és kövesd az oldalt!

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr2015290270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása