A meggyőző beszéd valódi ereje
2021. június 14. írta: OmynoAkadémia

A meggyőző beszéd valódi ereje

Sokszor hallottam és olvastam olyan kijelentéseket (leginkább arctalan kommentekben), miszerint mások befolyásolása beszéddel rossz és helytelen dolog, lelkes véleményezők előszeretettel ítélkeznek valamiről, amiről nem sokat tudnak.

Ha valaki azt gondolja, hogy mások meggyőzése egyenlő a manipulációval és negatív befolyásolással, akkor ennek a gyökere valószínűleg önmagában keresendő – vajon miért ez jut eszébe erről a témáról?

figures-5270279_1280.jpg

A hipnotikus és meggyőző nyelvi mintákról egész tanfolyamok szólnak. A hipnotikus nyelvi minták olyan nyelvi szerkezetek, amelyek használatával a természetes meggyőzőerő birtokába juthatunk. A legtöbb hipnotikus nyelvi minta, amit tanfolyamokon tanítanak, az ismert hipnoterapeuta, Milton Erickson munkájából ered.

Milton Erickson a pszichoterápiás kezelések során figyelt fel arra, hogy a hozzá forduló páciensek a problémáikat olyan módon fogalmazták meg, hogy egy teljesen ésszerűtlen kinyilatkoztatás látszólag értelmes, sziklaszilárd és megcáfolhatatlan legyen. Erickson megfordította a dolgot. Ugyanazokkal a kifejezésekkel, amikkel a páciensek a problémáikat írták körül, ő a megoldást fogalmazta meg úgy, hogy az mindenképpen befogadható legyen.

Azokat a nyelvi és beszéd mintákat alkalmazta, amiket a páciensei használtak, ezzel megkerülte a páciens ellenállását, így az üzenet mindig célba ért. Ezeket alakította át olyan pozitív, meggyőző kijelentésekké, amikkel bárki képes lelkesíteni a másikat, és amik alkalmasak arra, hogy a kívánt, legjobb irányba tereljék a beteget.

workplace-1245776_1280.jpg

Nem kell pszichoterapeutának lenni ennek alkalmazásához. Az ilyen jellegű kommunikációval ugyanis egy hétköznapi beszélgetést is olyan irányba terelhetünk, ami után mindkét fél jó érzéssel megy a dolgára. Ahogy Kalkuttai Szent Teréz mondta:

"Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte."

Elég ésszerű lenne, ha minden diskurzusnak ez volna a célja: hogy töltődjünk, épüljünk, jól érezzük magunkat tőle. Mégis sokszor két ember között a kommunikáció arról szól, hogy hangoztassuk a véleményünket és meggyőzzük a másikat a magunk igazáról.
A hipnotikus és meggyőző beszéd azonban nem erről szól, hanem arról, hogy rávezessük a másikat a saját megoldásaira, hogy ne essen abba a csapdába, hogy a problémára koncentrál a megoldás keresése helyett.

woman-2880999_1280.jpg

A csavar a dologban az, hogy ezeket a nyelvi mintákat mindenki használja beszéd közben, csak nem tudatosan. Ezért nem tűnik fel az sem, ha valaki velünk szemben alkalmazza. Vajon hányszor fordult elő, hogy egy beszélgetés után jöttünk rá, hogy valamire igent mondtunk, amire nemet szerettünk volna? És miért? Mert nem vettük észre a rejtett szuggesztiót, amit a másik alkalmazott velünk szemben, noha lehet, nem is tudatosan csinálta. Ha azonban mi magunk tudatosítjuk ezeket a mintákat, akkor észrevesszük, ha valaki úgy akar befolyásolni minket, hogy az nem jó nekünk. Viszont használhatjuk arra, hogy a beszélgetéssel emeljük a másik hangulatát, hiszen ez ránk is jó hatással lesz.

ofjhc20.jpg

Nem kell bonyolult mondatokra és varázsszavakra gondolni, amikor ezekről a nyelvi mintákról van szó. Hanghordozás, hangsúly, az "ugye" kérdés használata, bizonyos szófordulatok, pozitív szuggesztiók.

Nem kell a felszínt kapargatni, hiszen fejben már tudsz mindent. Minél többet gondolkozol ezeken az ötleteken, annál hamarabb rájössz milyen könnyű belevinni őket a hétköznapi beszélgetésekbe. Minél többször elolvasod ezeket a sorokat, annál jobban megérted miről is szólnak, és minél jobban megérted miről szól ez a cikk, annál többször fogod elolvasni.
Miután elolvastad, te leszel a legjobban meglepődve milyen jól érzed magad tőle. Jól érzed magad ma, ugye?:)

A hipnotikus nyelvi minták megtanulhatók. A befolyásolás és meggyőzés művészete a másik pozitív irányba tereléséről szól, ami által mi is emelkedünk. Ez egy eszköz, és mint ilyen se nem jó, se nem rossz. Mindenkinek a saját morális szintjére van bízva, mit kezd vele.

Szücs Ildikó írása

Ha tetszett, amit olvastál, nyomj egy like-ot, kedveld az oldalt és kövess minket. Önmagadat segítő, társalgási és hipnózis kurzusainkról az omynoakademia.hu honlapján tudsz tájékozódni. Mindig időben vagy a változtatáshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr5016579336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása