Te "spiri" vagy?
2020. február 28. írta: OmynoAkadémia

Te "spiri" vagy?

Ettől a kijelentéstől lehet falra mászni, nevetőgörcsöt kapni, értetlenül bambulni, esetleg elnézően mosolyogni rá. Ha te "spiri" vagy, légy spiri. Ám ez messze nem ugyanazt jelenti, mint spirituális életet élni.
A spiritualitás fogalma körül annyi a katyvasz, tévhit, belemagyarázás és lila köd, hogy egy szivárványban nincs annyi szín. Akár filozófiai kérdést is lehetne csinálni belőle, de most nem ez a cél. Csak egy kis pislákoló fényt szeretnék megvilágítani, elsősorban magamnak, de talán beszélhetek királyi többesszámban is.

man-2854030_1280.jpg

Megpróbáltam visszatekinteni, mi mindennel találkoztam ezen az úton, amit a spiritualitás, vagy a felébredés útjának nevezhetünk. Talán nem is lehet megmondani hogyan, mikor és mivel kezdődött az egész. Arról már írtam mi késztethet valakit arra, hogy változtasson, és milyen nehéz az elindulás (is). Most inkább az út közben felbukkanó állomásokról szólnék. A forgatókönyv hasonló, mindazonáltal teljesen egyedi mindenki számára.

Lássuk csak a leltárt! Tegyük fel, hogy találkoztam sokféle tanítóval, guruval, mesterrel, megvilágosodottal, akik módszereket, tanításokat, élményeket adtak át a rájuk figyelőknek. Némelyik valódi, némelyik nem, de ha a bölcsességében volt is repedés, az sosem azonnal tűnt fel. Hiszen végre valaki megmondja mi a bajom, mi van bennem, mit érzek és miért érzem ezt. De jó, lehet követni a mozdulatait, a bölcsességeit, tanácsait, végre vezetnek!

meditation-1384758_1280.jpg

Ülök a gép előtt és kártyát húzok egy virtuális pakliból. Megmondja nekem aznapra a tutit, meg a következő hétre, teliholdra rituálékat ír elő, megvan az is melyik angyalt kell segítségül hívnom, nagyon jó, megnyugszom és békével folytathatom az életemet ugyanúgy, mint eddig. Elmegyek egy esti előadásra, áhítattal hallgatom a nagy mester beszédét, megvilágosodok, feltöltődök, egy csomag bedobozolt rózsaszín illúzióval megyek haza. Ja, hogy már útközben kipukkad a lufi? Sebaj, láttam, hogy jövő hónapba jön az a nagy, a fényes, tudod-ki, aki mindig és pont azt és pont úgy. Na majd elmegyek és meghallgatom őt is, és akkor biztosan jobb lesz. Fent van a neten is, úgy még egyszerűbb. És folytatom a napjaimat ugyanúgy, mint eddig.

Találtam egy halom "spiri" könyvet az "ezo" boltban, kiolvasom mindegyiket, mind-mind csakis nekem szól, pont arról ír, amit érzek, amiben vagyok. Azt tanácsolják menjek szakrális táncra; jó, megyek. Szakrális jógára, hú de jó lesz. Szakrális mindenre, fantasztikus. Nyissam meg a szívem a belső gyermeknek, közös meditálás, király! Hétfőn megyek látóhoz is, mert sok a kérdés, majd ő megmondja. Addig biztos ami biztos, nem változtatok semmin, nehogy kibillenjek, hiszen a langyos egyhangúság biztonságot ad.

weightlifter-3146825_1280.jpg

Néha motoszkál bennem, hogy ez nem az igazi, miért nem érzem jobban magam, miért nem tudom a válaszokat, vagy legalább a megfelelő kérdéseket... Legyintek. Majd az élet válaszol. Élem a mindennapjaimat ugyanúgy.
Jósolok, gyertyát gyújtok, mantrázok, meditálok, jógázom, felébresztem magamban a nőt, (férfit), az istennőt, (istent), az amazont, (vadászt), megszeretgetem a belső gyermeket; kitöltöm magam szeretettel, fénnyel, árasztom is mindenkire, hiszen spiri vagyok, nem bosszankodom, nem irigykedek, béke van bennem. A szomszéd csúnyán nézett, beszólt, leöntötte lábtörlőmet kelkáposztalével - ugyan, nem szólok, hiszen szegény, ő még csak itt tart, bezzeg én, spiri vagyok, megbocsájtok, majd a karma elintézi helyettem. Megbocsájtok mindenkinek, szülőnek, testvérnek, tanároknak, volt szeretőknek, rám ugató kutyáknak, rám támadó vírusoknak, a szélnek, a földnek, és látszólag magamnak is.

Még én is beleszédülök a felsorolásba. Akkor nagy levegő. Ha szerencsénk van, akkor - ahogy az egyszeri ember mondja: beleér a kezünk a bilibe és felébredünk. Rájövünk, hogy ez nem lehet az, ami a spiritualitást jelenti. Nem mondom, hogy nem kellenek a módszerek, a szertartások. Dehogynem, csinálj mindent, ami jólesik, és valóban beválik. De nézzünk mélyebbre.
Egy kis etimológiát keverve bele, az eredeti latin szó - spiritus - jelentése: lélegzet. Vagy akár régiesen: lélek-zet. S ha hajlandóak vagyunk megállni egy jó hosszú pillanatra, akkor érezzük, hogy ebben benne van minden, ami fontos. A lélek, a levegő, ami kitölt és körülöttem van, életet adva, ennek áramoltatása kívül és belül - ennyi a lényeg. Jó, jó, persze van más is, de az alap adott.

hourglass-1875812_1280.jpg

A legjobban azt szeretem, amikor találkozom valakivel, akinek nincsen benne a napi szótárában a spiritualitás szó, mégis úgy él, hogy minden pillanatából sugárzik ez a "felfogás".
A legegyszerűbb úgy megfogalmazni, hogy aki valóban spirituális életet él, annak van egyfajta égi vezetettsége. Mit jelent ez? Hogy nem csak sejti a belső iránytűje létezését, hanem érzi és éli. Tudja, hogy minden energia, minden hat mindenre, és a saját élete csak tőle függ olyan szempontból, hogy minden amit gondol és tesz, azt önmagával teszi. De ezt nem csomagolja be mű-békével és mű-elfogadással, miközben magát magasabbra helyezi másoknál. Mert a világban alapvetően valóban nincsenek rangsorok, mindenki kiválasztott, mindenkiben megvan a képesség a szeretetre, boldogságra, és arra az életre, amire vágyik.

woman-865021_1280.jpg

De tenni kell érte, ez tény. Azok az emberek, akikben valódi a belső béke, keményen megdolgoztak érte. Nem csak azért jártak elvonulásokra, mert az olyan menő, aztán az élmények a lelkük előszobájáig sem jutottak el. Nem azért öltik fel a szerénység mosolyát, mert azt látták, hogy így kell, miközben belül elküldik a fél világot a villásfarkú patás legforróbb bugyrába. Nem hangoztatják az egyenlőséget és az anyagi dolgok feleslegességét, miközben magának ingyen akar mindent, ám az általa adott szívességeket beárazza. Azt hiszem mindannyian találkozunk ilyenekkel talán nap mint nap.

Ha te "spiri" akarsz lenni, légy az. Az univerzumban minden megengedett. Az, hogy mit kezdünk az általunk választott döntés felelősségével és a következményekkel, na abból fog kiderülni mennyit is fogunk fel a valódi spiritualitásból.

Szücs Ildikó írása

Ha tetszett, amit olvastál kedveld a cikket, az oldalt, kövess minket Facebookon, Instagramon, és ha segítséget szeretnél kapni az útvesztőben, iratkozz fel hírlevelünkre. Nem zaklatunk sokat, viszont valóban hasznos segédanyagokat osztunk meg veled. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr4915495162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása