A hatásos történetmesélés mestere - 2.
2019. szeptember 02. írta: OmynoAkadémia

A hatásos történetmesélés mestere - 2.

Az első három téma után, amik elsősorban a személyes történetek megosztásáról szóltak, itt van újabb három ötlet ahhoz, hogyan segítsd elő a kapcsolódást és az együttműködést másokkal bármilyen élethelyzetben úgy, hogy érdekesen mesélsz el egy történetet.

2597271.jpg

  1. Tanmese

Két szerzetes ment az úton, és elértek egy folyóhoz. A parton egy fiatal nő küzdött az átkeléssel. A szerzeteseknek tilos volt ellenkező neműekkel érintkezni, ám az idősebb mégis a hátára vette a hölgyet és átvitte a folyón. Ezután a két szerzetes csendesen folytatta az útját, de egy idő után a fiatalabbikból kibukott a kérdés:
- Miért segítettél annak a nőnek, mikor tudod, hogy tilos érintkeznünk nőkkel?
Az idősebb azt felelte:
- Én órákkal ezelőtt letettem őt a hátamról. Te miért cipeled még mindig?

Egy rövid tanmese mindig jól jön, de egy személyes történet, ami veled esett meg, még nagyobb hatást tud elérni. Ha elmesélsz egy esetet, amiben valamivel meg kellett küzdened, és elmondod hogyan oldottad meg, azzal több dolgot is elérhetsz. Kapcsolatot teremtesz, bizalmat ébresztesz és átadsz valamilyen tanulságot anélkül, hogy túl papolós lennél.

18594.jpg

  1. Gondolatolvasás

Ezek az empátia történetek, amiben a lényeg, hogy tudasd a beszélgetőpartnereddel: ismered a helyzetet, amiben van, mert már te is voltál hasonlóban. Bele tudsz helyezkedni az ő nézőpontjába azzal, hogy miután elmondta a problémáját, te is elmesélsz egy történetet a saját tapasztalataidból. Fontos! A történeteddel ne akard meggyőzni a másikat arról, hogy neked igazad van, tapasztaltabb vagy, ő tévesen látja, amit te tisztán. A történetet kizárólag azért (és úgy) meséld el, hogy biztosít a beszélgetőpartnered az együttérzésedről.

2580141.jpg

  1. Transzformációs történetek

A jól elmesélt történeteknek gyógyító ereje van.  Ha képes vagy úgy elmesélni valamit, hogy az a másikat motiválja, gondolkodásra késztesse vagy valóban megértessen vele valamit akkor – akár tudatában vagy, akár nem - terápiás munkát végzel. A jó történetmesélés lényege és célja mindig a transzformáció, vagyis hogy valamit megváltoztassunk a másik fejében. Lehet ez egy apróság, például az, hogy jobban megismer minket, de lehet ez egy hatalmas dolog is, ami valami korábban elképzelhetetlennek tűnő pozitív tettre sarkallja. Akármi is a célod, biztos lehetsz benne, hogy egy jól becsomagolt sztorival sokkal könnyebben célba találsz.

Minél többet mesélsz, annál fogékonyabb leszel mások történeteire. Egy idő után kíváncsian fogsz hallgatni másokat, és szinte vadászni fogod a különböző cselekményszövő technikákat, amiket később kölcsönvehetsz a saját mesélésedhez. Ha érdekesen tudsz mesélni, azért mindenki hálás lesz neked, még ha te nem is leszel ennek tudatában.

 4627.jpg

 Szücs Ildikó írása (fordítás alapján)

 A cikk első részét itt olvashatjátok:

https://omynoakademia.blog.hu/2019/08/29/a_hatasos_tortenetmeseles_mestere

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy kedvelést és kövesd az oldalt! 

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr6915036934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása