A hatásos történetmesélés mestere - 1.
2019. augusztus 29. írta: OmynoAkadémia

A hatásos történetmesélés mestere - 1.

A nagy mesélőket minden közösség szereti. Kevés olyan embert ismerek, aki nemet mondana egy érdekes sztorira. De jól mesélni nem könnyű, főleg úgy, hogy ne önajnározás legyen, vagy mások számára unalmas monológ, hanem egy élvezetes történet, aminek még pozitív hatása is van a hallgatóságra. Az érdekesen mesélés ugyanakkor nem egy képesség, hanem egy mesterség, és mint ilyen, megtanulható. 

workplace-1245776_1280.jpg

Én például szeretek olyan történetet hallani, amihez úgy érzem, közöm van, ami megérint és valamelyik részével azonosulni tudok. Akár észreveszem, akár nem, ezáltal egyfajta transzba esem, mert a történet megnyitott bennem egy csatornát, ami összekötött a mesélővel.

Összeszedtük a 6 leghatásosabb témát, amivel elindíthatsz egy társalgást, és megnyithatod a másik emberben az együttműködés csatornáját.

grandmother-1822564_1280.jpg

  1. Ki vagyok én?

Ha magadról mesélsz, azzal a másikban bizalmat ébresztesz, mert valami személyeset osztasz meg magadról, jelezve, hogy te is olyan vagy, mint bárki más. Akkor tudsz hatással lenni a hallgatóságodra, ha kapcsolódni tudsz hozzá és ő megbízik benned.

  1. Miért vagyok itt és mi motivál?

Amikor megvan a kapcsolat, akkor ki kell elégítened a kíváncsiságának egy részét, mert ezáltal fogja nyugodtan rád bízni magát. Az itt és most pillanata mindenki számára kézzelfogható és érdekes. Az, hogy elmentél a piacra nem egy nagy történet, de ha ott találkozol valakivel, akinek elmeséled miért vagy ott, az érdekelni fogja. Nem azért mert a piac annyira érdekes, hanem mert ő éppen ott van melletted. Figyelj, hogy milyen üzenetet közvetítesz a másik felé, hiszen a cél a bizalom felépítése.

silhouette-1082129_1280.jpg

  1. Értékek a cselekvésben – Mese a tisztességről

A bizalom mellett rendkívül fontos az őszinteség és a szavahihetőség. Az egyik legmegnyerőbb tulajdonság mindenki számára, ha látja, hogy tisztességes vagy. Ezt  a tudattalan számára úgy tudod kommunikálni, ha a történetedben nincsenek érthetetlen vagy olyan morálisan megkérdőjelezhető részek, amelyek hiteltelenné tesznek téged. A történetben a cselekménynek – tehát, hogy ki mit cselekszik - tisztának, érthetőnek és követhetőnek kell lennie. Az élet történései tele vannak lényegtelen részletekkel, amelyeket a történet mesélésekor el kell hagyni, hogy ne legyél unalmas. Ugyanakkor a lényegeseket el kell mesélni, különben nem tud a hallgatóság követni. Ha egy jó történetet elmesélsz, az észrevétlenül is szimpátiát kelt a másikban, aki jobban meg fog bízni benned, mert érdekesnek, emberségesnek és tisztességesnek lát.

 social-media-550767_1280.png

A történetmesélés következő három fogását egy újabb bejegyzésben osztom meg, amikkel még szorosabb együttműködést érhetsz el.

Szücs Ildikó írása (fordítás alapján)

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy kedvelést és kövesd az oldalt

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr5615027568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása