A hang hatalma - nem mindegy hogyan beszélsz
2021. június 17. írta: OmynoAkadémia

A hang hatalma - nem mindegy hogyan beszélsz

A hangnak hatalmas ereje van, amit gyakran figyelmen kívül hagyunk. A legtöbb ember a szavakra figyel, arra, amit mondani akar. Azonban ha jó dolgokat mondasz rosszul, az olyan, mintha semmit sem mondtál volna. És néha bizony jobban tetted volna, ha valóban meg se szólalsz. 

angry-young-student-girl-wearing-glasses-head-sitting-desk-talking-by-speaker-pointing-isolated-white.jpg

Valószínűleg a hang az egyik leghatékonyabb meggyőző eszköz, amivel rendelkezünk, és ha nem használjuk helyesen, akkor tapasztalhatjuk, hogy teljesen mindegy mit mondunk, nem fogják se meghallani, se megérteni, se követni.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek közötti szimpátia kialakulásában a hangnak nagyobb szerepe van, mint bármely más tényezőnek. A hangszín, a beszédmód, a hang csengése elképesztően fontos. A legjobb benne, hogy még ha azt is gondolod, hogy nem születtél természetesen szép hanggal, ezen tudsz változtatni. 

redhead-guy-showing-camera-photos-diverse-friends-cafe.jpg

A hangszínünk az a mélység, amin használjuk a hangunkat és ahonnan képezzük. Az irányított hangsúly lényeges eleme a beszédnek, vagyis érdemes a mondatok végén lejjebb vinni a hangsúlyt ahelyett, hogy feljebb vinnénk. Ez ugyan apró trükk, de nagy hatással bír. 

Még fontosabb, hogy honnan képezzük a hangunkat, hogy honnan beszélünk. Sok ember az orrában képezi a hangot, ettől orrhangon beszél, amit elég kellemetlen hallgatni. A legtöbb ember a szájában vagy a torkában képezi a hangot, amitől magasabb lesz a hangszínük, bizonytalan hangzású és szintén kellemetlen lesz hallgatni.

women-4369013_1280.jpg

Még jobb a mellkasból beszélni, mert aki innen beszél, az magabiztosabbnak hangzik, és sokkal kellemesebb hallgatni, mint azokat, akik az orrukban vagy a szájukban képezik a hangot. A legjobb azonban, ha a rekeszizomból képezzük a hangot, a gyomorból, vagyis a legbensőbb magból. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha lassan beszélünk. Mindig vegyünk egy mély levegőt, mielőtt megszólalunk, és mindig szilárdítsuk meg magunkat, legyünk kiegyensúlyozottak, mielőtt elkezdünk beszélni.

Túl sok ember egyszerűen ideges társalgás közben, mintha bizonytalan lábakon állnának. Sietnek a mondandójukkal, dobálják a szavakat kifelé a szájukból, hadarnak, nehogy elfelejtsék, mit akarnak mondani.

Állj meg egy pillanatra, hozd magad egyensúlyba, lélegezz mélyet és indítsd a hangodat a gyomrodból, vagy a rekeszizmodból, és máris kellemes lesz hallgatni téged. Magabiztosan fogsz hangozni. Meggyőzőbbnek. Az emberek élvezettel fogják hallgatni a beszédedet és sokkal nagyobb hajlandóság lesz bennük, hogy kövessék, amit mondasz, és elfogadják a javaslataidat.

business-woman-giving-lecture.jpg

Három nagyon egyszerű tanács van arra, hogyan használjuk helyesen a hangunkat beszéd közben.
Az egyik, hogy mosolyogj, mert ez hatással lesz a hangod csengésére. Mosolyogj, miközben beszélsz.

A másik, hogy a gyomrodból, a rekeszizmodból beszélj. A középpontodból.

A harmadik, hogy használj szüneteket a megfelelő pillanatokban. Akkor is tarts szünetet, amikor megkeresed az egyensúlyodat, de ne feledd, hogy egy okosan használt szünet a hallgatóságban izgatott várakozást idézhet elő a mondandóddal kapcsolatban.

A beszéd felgyorsítása és lelassítása, amit a karizma mintájának is hívunk, sokkal meggyőzőbbé és lenyűgözőbbé teszi azt, aki beszél. Ezzel irányításod alatt tartod a beszédedet, fokozod a figyelmet a szünetekkel, a felgyorsított beszéddel megtöltöd energiával és szenvedéllyel a mondandódat és még jobban felfokozod a másik figyelmét. Megjegyzem a legnagyobb szónokok és politikusok is ezeket a beszéd trükköket használják.

blogger-woman-talking-about-different-topics-with-followers.jpg

Légy tudatában, hogy honnan képezed a hangodat! Kis gyakorlati segítség ehhez:

1. Mutass rá az orrodra, beszélj az orrodból, mintha onnan képeznéd a hangot, és mondd ki: Ez az orrom.
2. Mutass a szádra, beszélj onnan, mintha a szádból képeznéd a hangod, és mondd ki: Ez a szám.
3. Mutass a torkodra, beszélj onnan, mintha a torkodból képeznéd a hangot és mondd ki: Ez a torkom.
4. Mutass a mellkasodra, beszélj onnan, mintha a mellkasodban képeznéd a hangodat, és mondd ki: Ez a mellkasom.
5. Aztán vegyél egy mély levegőt, találd meg az egyensúlyodat, mutass a gyomrodra és mondd ki: Ez a gyomrom. Érezd, ahogy ez az utolsó hang kiszökik belőled.

young-woman-laughing-cafe.jpg

Ha férfi vagy, akkor egyfajta zengő és dörmögő minőséget kap a hangod, ha nő vagy, akkor pedig mélynek, határozottnak és erőteljesnek hallatszik majd.

Egy kis gyakorlással fejleszteni lehet a hangunkat, ha szeretnénk, hogy jobban odafigyeljenek ránk és kellemes beszélgetőpartnerek legyünk. Aki segítő szakmában dolgozik, a beszélgetés mindenképpen része a munkájának, a helyes hanghasználattal pedig még hatékonyabbá válhat.

Szücs Ildikó írása

Ha tetszett, amit olvastál, böngéssz az oldalon további cikkekért, nyomj egy kedvelést és kövess minket. Segítő kurzusainkról az omynoakademia.hu honlapján tájékozódhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://omynoakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr6816593466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása